Pengendalian Kualitas Produk Enzo Bar Cabinet Pada PT. XYZ Menggunakan Metode Statistical Process Control (SPC)

Authors

  • Ady Perdana Putra Universitas 17 Agustus 1945 Surabaya
  • Siti Muhimatul Khoiroh Universitas 17 Agustus 1945 Surabaya

DOI:

https://doi.org/10.59061/jentik.v1i3.382

Keywords:

Defect, SPC, FMEA

Abstract

This research took place at PT. XYZ is one of the largest furniture manufacturers in Indonesia whose products have been exported to various countries. In Enzo Bar Cabinet products, defects are often found such as color variation, imperfect door operation, rough finish, and marble defects. Therefore, using the Statistical Process Control (SPC) and Failure Mode and Analysis (FMEA) methods which aim to identify the factors that cause defects and provide suggestions for improving the Enzo Bar Cabinet product at PT. XYZ. From the results of the analysis that has been carried out, it is found that the rough finish is the most common defect, namely 170 events with a percentage of 37.20%, which are caused by human factors, the environment, methods and materials. So the proposed improvements to reduce rough finish defects are ensuring that each part of the product is clean from dust before the painting process, there is a need for supervisors for operators to work optimally, asking for help from other operators and ensuring operators have enough rest so they don't get tired, preparing stock and ensuring sandpaper is still proper before the sanding process.

References

Azzahra, A. G., Herwanto, D., Khan, S. P., Ayuningtyas, S. M., Rohmah, W., & Vindari, Z. I. (2023). Analisis Pengendalian Kualitas Menggunakan Metode Lean Six Sigma Pada Part Arm Rear Break KYEA di PT Ciptaunggul Karya Abadi. Jurnal Serambi Engineering, 8(1).

Fardian, Debi (2022). Perbaikan Kualitas Produk Furniture dengan Mengunakan Metode Pendekatan DMAIC dan FMEA (Studi Kasus : Mebel Ali)

Fatah, A., & Al-Faritsy, A. Z. (2021). Peningkatan dan Pengendalian Kualitas Produk dengan Menggunakan Metode PDCA (Studi Kasus pada PT. X). Jurnal Rekayasa Industri (JRI), 3(1), 21-30.

Firmansyah, R., & Yuliarty, P. (2020). Implementasi Metode DMAIC pada Pengendalian Kualitas Sole Plate di PT Kencana Gemilang. Penelitian dan Aplikasi Sistem dan Teknik Industri, 14(2), 167-180.

Gaspersz, Vincent. (2002). Total Quality Management. Edisi 2. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama

Handoko, A. (2018). Implementasi pengendalian kualitas dengan menggunakan pendekatan PDCA dan seven tools pada PT. Rosandex Putra Perkasa Di Surabaya. Calyptra, 6(2), 1329-1347.

Hanif, R. Y., Rukmi, H. S., & Susanty, S. (2015). Perbaikan kualitas produk keraton luxury di PT. X dengan menggunakan metode failure mode and effect analysis (FMEA) dan FAULT TREE ANALYSIS (FTA). Reka Integra, 3(3).

Irfa’Alif, M., Purtomo, T., & Khoiroh, S. M. ANALISIS PENGENDALIAN KUALITAS PRODUK DENGAN MENGGUNAKAN METODE STATISTICAL PROCESS CONTROL (SPC) PADA UD. BAROKAH.

Ishikawa, K. (1985). Pengendalian Mutu Terpadu: PT. REMAJA ROSDAKARYA, Bandung.

Ivanda, M. A., & Suliantoro, H. (2018). Analisis Pengendalian Kualitas Dengan Metode Six Sigma Pada Proses Produksi Barecore PT. Bakti Putra Nusantara. Industrial Engineering Online Journal, 7(1).

Nasution, Rahman H.(2006). Manajemen Industri:C.V ANDI OFFSET YOGYAKARTA

Noe, K. B., Nyoko, A. E., & Fanggidae, R. P. (2022). Analisis Pengendalian Kualitas Produksi Pada Perusahaan Meubel UD. Barokah Indah Di Kota Kupang. GLORY: Jurnal Ekonomi & Ilmu Sosial, 3(1-Mar), 31-39.

Putri, Fiona Shaktya (2019). Pengendalian Kualitas Produk Untuk Meminimalkan Produk Cacat Dengan Metode SPC (Studi Kasus : UD Jaya Sentosa)

Septiyan, H., Abdulrahim, I. M., & Khoiroh, S. M. (2018). ANALISIS KUALITAS PRODUK SONGKOK DENGAN MENGGUNAKAN METODE STATISTICAL PROCESS CONTROL (SPC) DI UD. SONGKOK NIZAM GRESIK.

Suhartini, N. (2020). Penerapan Metode Statistical Proses Control (SPC) dalam Mengidentifikasi Faktor Penyebab Utama Kecacatan pada Proses Produksi Produk ABC. Jurnal Ilmiah Teknologi dan Rekayasa, 25(1), 10-23.

Sulistyarini, Dwi (2018). Analisis Cacat Pada Kemasan Garam Menggunakan Statistical Process Control, Jurusan Teknik Industri. Universitas Brawijaya. Malang

Supriyadi, E. (2018). Analisis Pengendalian Kualitas Produk dengan Statistical Proses Control (SPC) di Pt. Surya Toto Indonesia, Tbk. J. Jitmi, 1(1), 63-73.

Tjiptono, F., & Diana, A. (1996). TPTAL QUALITY MANAJEMEN (TQL): penerbit Andi Offset, YOGYAKARTA

Downloads

Published

2023-08-14

How to Cite

Ady Perdana Putra, & Siti Muhimatul Khoiroh. (2023). Pengendalian Kualitas Produk Enzo Bar Cabinet Pada PT. XYZ Menggunakan Metode Statistical Process Control (SPC). Jurnal Elektronika Dan Teknik Informatika Terapan ( JENTIK ), 1(3), 125–139. https://doi.org/10.59061/jentik.v1i3.382